Finance for Good ◆ Mesics bevordert zelfredzaamheid
De financiële tak van goede doelen blijft vaak onderbelicht. Althans, er wordt wel veel aandacht besteed aan het inzamelen van geld, maar niet altijd aan hoe je met geld nóg meer goede dingen kunt doen. In de serie ‘Finance for Good’ vertellen goede doelen en non-profitorganisaties die BAS een warm hart toedraagt hoe zij geld gebruiken — voor het grotere goed. Deze keer interviewen we Dirk Kam van Mesics.
Als econoom raakte Dirk Kam al tijdens zijn studie gefascineerd door het verschil tussen arm en rijk. Wat is het toch dat sommige landen zich ontwikkelen tot een stabiel en welvarend land en andere dat niet lukt? Uiteindelijk resulteerde dit in Mesics, een organisatie die met geld en middelen kleinschalige projecten in Afrika financieel ondersteunt.
Hulp bieden én zelfredzaamheid stimuleren
‘Economisch, maar toch menselijk’ denken
Door lokale partners komt het geld ook op de goede plek terecht
Over zijn liefde voor Afrika en de bijzondere mensen die hij daar heeft ontmoet door onder andere Mesics, schreef Kam het boek 'Illuminating Africa'. Het succes van Mesics draait volgens hem vooral om de schaal van de projecten en de contacten met lokale partners "We hebben een aantal betrouwbare partners die ons voeden met informatie over potentiële projecten. Zij zorgen ervoor dat het geld ook daar terecht komt waar het nodig is. Dat kan zijn voor de bouw van een school, het opzetten van en bakkerij of soms ook het verstrekken van microkredieten. Het lijkt misschien maar een druppel op de gloeiende plaat en dat is het ook, maar op individueel niveau kan dit natuurlijk een enorm verschil maken. Op deze manier hebben we de afgelopen decennia al heel veel mensen kunnen helpen en dat is ook wat waard."
Dat vindt niet alleen Kam, maar ook BAS Consultancy oprichter Peter Arensman. Hij is geïnteresseerd in deze rechtstreekse aanpak van Mesics. In 2002 las hij in het Financieele Dagblad (FD) een artikel over Kam en zijn activiteiten in Afrika. Sindsdien ondersteunt hij de initiatieven financieel en stelt hij zijn netwerk open voor fondsenwerving. "Dat is een prettige toevoeging en samenwerking," vindt Kam. "Zo kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden - bijna op nul - want iedereen werkt onbezoldigd. En kunnen we de bedragen die worden gedoneerd daar naartoe sturen waar het echt nodig is én effect heeft."
Meer weten over Mesics?
Op de website van Mesics lees je meer over het ontstaan van de stichting en hun hun projecten.