“Ook al botsen de belangen soms, een financiële blik is onmisbaar voor non-profitorganisaties”
De financiële tak van goede doelen blijft vaak onderbelicht. Althans, er wordt wel veel aandacht besteed aan het inzamelen van geld, maar niet altijd aan hoe je met geld nóg meer goede dingen kunt doen. In deze serie ‘Finance for Good’ vertellen goede doelen en non-profitorganisaties hoe zij geld gebruiken - voor het grotere goed.
Onderwijs voor iedereen
Dit keer vertelt Janneke Wauben, coördinator van de Global Campaign for Education Nederland (GCE NL) welke rol geld speelt binnen haar organisatie. Het idee achter GCE is dat onderwijs beschikbaar komt voor iedereen. “Een goed opgeleide bevolking is namelijk een voorwaarde voor ontwikkeling op heel veel gebieden,” stelt GCE. “Onderwijs is niet alleen van belang voor de individuele ontwikkeling, het heeft ook grote impact op welvaart en welzijn, deelname aan de democratie en een rechtvaardige samenleving.”
De doelen van de Global Campaign for Education (GCE) zijn helder én ambitieus:
- Gelijkwaardig en goed onderwijs voor iedereen, geen enkele groep uitgesloten.
- Voldoende mogelijkheden voor iedereen om ook later in het leven onderwijs te volgen.
Wauben is als coördinator de enige ‘echte’ medewerker van GCE Nederland. “Ja, dat is op zich wel bijzonder,” vertelt Janneke. “Maar het is gelukkig niet zo dat ik dit allemaal alleen doe. GCE Nederland is een coalitie waarin verschillende organisaties samenkomen om educatieve (SDG4) doelen te te realiseren.” De coalitie van GCE Nederland bestaat uit een aantal non-profitorganisaties op educatief vlak én BAS Consultancy als ‘financiële eend in de bijt’. “BAS Consultancy weet als geen ander hoe belangrijk opleiding is,” motiveert oprichter Peter Arensman deze deelname. “Daarom steunen we GCE met geld, inzet en advies. We kijken niet alleen naar financiën, maar ook hoe er ondernemender gehandeld kan worden.”
Whitepaper
Van internal control systemen naar waardemanagement
Bij waardemanagement wordt de omslag gemaakt van het denken in risico’s als mogelijke gebeurtenissen met negatieve gevolgen, naar het besef dat je in elke situatie moet kijken naar kansen én bedreigingen. In deze whitepaper beschrijven we de voordelen van de waardemanagement-benadering.
Onderwijs als basis voor een betere maatschappij
De achtergrond van Wauben zelf ligt in eerste instantie in het onderwijs en daarna studeerde ze ook internationale bestuurskunde. Ze kon in Nederland niet direct het werk vinden dat ze graag wilde, maar wel in Afrika. In landen als Zambia, Rwanda en Tanzania was Wauben betrokken bij diverse onderwijsprojecten
Daarmee was het zaadje geplant voor Waubens interesse in de vergaande kansen die onderwijs kan bieden. “Als mensen goed onderwijs krijgen, creëer je daarmee de beste basis voor maatschappelijke verbeteringen,” vindt Wauben. In diezelfde periode maakte ze ook kennis met de GCE, een organisatie die goed aansluit bij deze gedachte. Wauben bezocht de GCE-bijeenkomsten in Afrika dan ook regelmatig.
Wat betekent Finance for Good in de praktijk?
Toen Wauben weer naar Nederland kwam, belandde ze via-via bij GCE Nederland. “Ik voel me heel goed in deze functie waar ik samen met de afgevaardigden van de verschillende organisaties plannen realiseer voor de GCE.” Dat betekent ook dat Wauben zich samen met de coalitie bezighoudt met de verdeling van het geld dat de coalitie-organisaties jaarlijks aan GCE betalen. Per jaar is er een budget van 45.000 euro. Hiervan wordt het salaris betaald van Wauben en de kosten voor de Nederlandse bijeenkomsten. “Ik let goed op dat ik geen overbodige uitgaven doe. Geen 1e klas treinkaartjes of andere overbodige zaken.” Want ook dat is Finance for Good vindt Wauben; goed opletten wát je uitgeeft en dat ook verantwoorden.
Kom maar door met die financiële blik
Met een financiële blik kijken naar haar non-profitorganisatie is niet iets wat Wauben altijd al deed. “In de tijd voor ik bij GCE kwam werken, heb ik nog kort bij een commerciële organisatie gewerkt omdat ik even niks in mijn eigen straatje kon vinden. Daar ging wel een wereld voor me open, want mensen kijken daar echt op een andere manier naar hun organisatie.”
Die ‘andere’ blik van bijvoorbeeld coalitiepartner BAS Consultancy, vindt Wauben dan ook heel waardevol. “Soms lijken de financiële en ideële belangen te botsen, maar als je verder kijkt dan zie je vaak dat dat helemaal niet het geval is. Door stevig en duidelijk financieel beleid kun je namelijk juist die ideële doelen halen en uiteindelijk een nog veel grotere impact maken.”