De Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn in het leven geroepen om ‘de wereld tot een betere plek te maken in 2030’. Zo schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN de grootste uitdaging van deze tijd. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.
De VN bedachten in 2000 voor het eerst ontwikkelingsdoelen voor de hele wereld: de acht millenniumdoelen die dit jaar aflopen. Wat we daarmee precies bereikt hebben, is lastig te meten en we weten niet hoe de wereld er zonder deze doelen uit zou hebben gezien. Het doel om het aantal mensen dat in extreme armoede leeft te halveren is volgens de VN gehaald, hoewel dat zonder de economische groei van China niet was gelukt. Doelen over moeder- en kindersterfte waren minder succesvol: nog steeds sterven mondiaal elk jaar 300.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling, of in de dagen daarna. Tijdens RIO+20, de VN top voor duurzame ontwikkeling in juni 2012 werd er voor het eerst gesproken over duurzame ontwikkelingsdoelen die de millenniumdoelen moesten opvolgen.
De Sustainable Development Goals (SDGs) gaan door waar de millenniumdoelen ophouden, maar zijn ‘veel ambitieuzer’, stellen de VN. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de SDGs, in tegenstelling tot de millenniumdoelen, niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten. Via de online enquête MyWorld konden burgers stemmen op thema’s die zij belangrijk vinden, zoals onderwijs en internettoegang. VN-medewerkers gingen met pen en papier het platteland op in de armste landen. Zo hebben wereldwijd bijna 7,8 miljoen mensen gestemd op hun favoriete thema. Er werd ook een speciaal High Level Panel benoemd en een VN-werkgroep met 70 landen stelde de lijst op met zeventien doelen waar de 193 lidstaten de maanden voorafgaand aan de VN-top over onderhandelden. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. En ze hebben aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid, en klimaat. In 2000, bij de start van de millenniumdoelen, had niemand het daarover.
Vanaf januari 2016 is de Rijksoverheid hard aan de slag gegaan met het vertalen van de SDGs naar nationaal beleid. In het rapport Nederland Ontwikkelt Duurzaam: plan van aanpak inzake implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen staat dat acht ministeries een SDG-inventarisatie van het rijksbeleid hebben gemaakt. Sluit het rijksbeleid aan op de 17 doelen en 169 subdoelen? En zijn er in Nederland genoeg beleidsprogramma’s en monitoringsstructuren om de doelen te implementeren en te meten? Uiteraard kan de Rijksoverheid dit alleen en is de hulp nodig van alle burgers en het bedrijfsleven!
BAS Consultancy is sinds haar oprichting bezig met de wereld om haar heen. De eerste 10 jaar van BAS gebeurde dit middels de stichting BAS Geeft en sinds 2008 zijn er, middels zusterbedrijf People Planet Profit BV, miljoenen euro’s geïnvesteerd in wereld verbeterende bedrijven. Nu BAS in 2018 haar 20 jarig bestaan viert, gaan we onze inspanningen nog verder uitbreiden en wel middels concrete acties op het beleid van de 17 Sustainability Development Goals. Volg ons en onze acties!