Hoe laat je een ERP-implementatie eigenlijk wél slagen?
Meer dan de helft van de Enterprise Resource Planning (ERP) implementaties mislukt. Dit wordt vaak geweten aan de keuze voor een verkeerde integratiepartner. Maar het gebeurt ook dat de organisatie niet klaar is voor het project. Hoe laat je een ERP-implementatie eigenlijk wél slagen?
“ERP-fiasco bij Lidl: bedrijf trekt stekker uit SAP-implementatie van €500 miljoen”
“3 beroemde ERP implementatie missers”
“Zes manieren om je nieuwe ERP implementatie om zeep te helpen”
“Meer dan 50% ERP implementaties mislukt”
Het zijn zomaar wat teksten die naar boven komen als je googelt op ‘SAP-implementatie’. Een zorgwekkend beeld, want een geavanceerd Enterprise Resource Planning- of ERP-pakket zoals SAP is in dit digitale tijdperk essentieel voor een goed lopende organisatie. Bovendien staat er voor veel organisaties weer een SAP-migratie voor de deur.
Migreren naar SAP S/4HANA
Vanaf 2025 ondersteunt SAP namelijk alleen nog S/4HANA. Wie met een andere versie van SAP werkt, zal dus moeten migreren.
Dat heeft overigens de nodige voordelen. Zoals we in onze gloednieuwe whitepaper beschrijven, is SAP S4/HANA een intelligente ERP-oplossing die organisaties de snelheid en flexibiliteit biedt die in de hedendaagse digitale wereld cruciaal is. Het haalt bekende obstakels van bestaande ERP-applicaties weg, zoals batch latency (tijdverlies doordat data moeten worden opgehaald), complexe ERP-landschappen en handmatig aangedreven processen.
Maar voordat je van deze voordelen kunt profiteren, is er werk aan de winkel: een migratietraject dat veel managers associëren met grijze haren. Ze willen voorkomen dat ze een van die legendarische SAP-mislukkingen op een vakblog worden.
De visie van BAS
Vanuit BAS Consultancy ondersteunen we organisaties bij ERP-implementaties en -migraties. Wij weten wat er allemaal bij zo’n project komt kijken en gaan daarom niet over éen nacht ijs. We volgen een complex stramien bij deze trajecten, waaraan we uiteraard bij elke afzonderlijke organisatie een passende invulling geven. De volgende stappen komen echter in al onze integratieprojecten terug en vormen de kern van onze visie:
- Om tot de beste resultaten te komen maken we altijd een analyse van de volgende elementen: functie (proces), technologie en strategie.
- We vragen niet alleen aan de CEO wat voor eisen hij aan de oplossing stelt, we begeven ons ook op de werkvloer om te zien hoe er in de praktijk wordt gewerkt. Op die manier komen we met oplossingen die ook echt werkbaar zijn.
- De werknemers moeten ‘eigenaar’ worden van de nieuwe oplossing. Het nieuwe ERP-pakket is immers deel van hun eigen toekomst, en daarom zullen we hun wensen en ervaringen altijd in het traject meenemen.
- We doen er alles aan om de financieel directeur on board te krijgen. Zijn steun is cruciaal. Als hij de knoop niet doorhakt, wordt het voor de projectmanager en stream lead lastig om succesvol te zijn.
- Wij faciliteren tegenspraak! Als iemand beren op de weg ziet, luisteren we goed naar die argumenten. Zo minimaliseren we de kans dat het fout gaat.
- Tot slot waarborgen we SAP-kennis in jouw organisatie, door documentatie, afstemming, optimale fit in inrichting en training. We dragen er zorg voor dat je niet afhankelijk zult zijn van derde partijen.
Meer weten over SAP S4/HANA en onze visie op deze oplossing?
Download dan onze gloednieuwe whitepaper!