Zijn ‘groene cijfers’ eigenlijk wel een taak van de financial?

01 juni 2022

De focus van financials lag lange tijd op de rode en de zwarte cijfers, maar sinds kort zijn daar ook de ‘groene cijfers’ aan toegevoegd. Duurzaamheidsrapportages en aanverwante zaken worden vaak neergelegd bij de financiële experts. Maar horen zaken als duurzaamheid en milieu-eisen eigenlijk wel in hun takenpakket?

We leggen de groene-cijferkwestie voor aan duurzaamheidsexpert Marlies Kort. Vooral op het gebied van duurzaamheid werkt zij op projectbasis samen met BAS Consultancy. Ze heeft daardoor een goed inzicht in wat financials kunnen betekenen op duurzaamheidsvlak. “Er komt een heleboel nieuwe regelgeving aan vanuit Brussel op het gebied van duurzaamheid, dus we moeten in ieder geval heel goed voorbereid zijn om daaraan te voldoen.”

De rol van financials bij duurzaamheidskwesties verandert

Eén reden waarom duurzaamheid regelmatig op het bureau van de financial landt, is dat duurzaamheidsrapportages een flinke cijfermatige component hebben. Maar hebben financials hiervoor wel de benodigde kennis in huis? “Dat hangt erg af van de onderneming,” volgens Kort. “Groene rapportages zijn een speciaal vakgebied. Het is wel handig dat je ook weet wat de technische of organisatorische consequenties zijn van bepaalde regelingen. De impact van duurzaamheidsmaatregelen gaat verder dan alleen het berekenen van de kosten en baten van bepaalde maatregelen.” 

Voorheen waren financials vooral betrokken bij het begin (inkoop) en eind (verkoop) van het bedrijfsproces. Tegenwoordig zijn ze ook veel meer betrokken bij alles wat daar tussen zit. Kort ziet hierdoor ook een andere rol voor financials bij duurzaamheidskwesties.  “Om te kijken wat duurzaamheid inhoudt voor een organisatie, moeten financials ook goed doordrongen zijn van de visie en missie van de organisatie. Degene die zich bezighoudt met duurzaamheid moet inzicht hebben in het hele proces. Alleen zo weet je waar je qua duurzaamheid op kunt sturen.”

Er is meer nodig dan alleen affiniteit met duurzaamheid

Hoewel de input van financials heel waardevol is voor de duurzaamheidsstrategie, zijn ze niet de enigen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Het is vaak een samenspel van alle betrokken partijen in de organisatie vindt Kort. “Van juristen tot techneuten en iedereen daartussenin.” Financials hebben volgens Kort ondertussen meer nodig dan alleen affiniteit met duurzaamheid om mee te kunnen draaien in het duurzaamheidsbeleid. Het is wel echt iets waar je je in moet verdiepen, bijvoorbeeld met de informatie van de 'Task Force on Climate-related Financial Disclosures' (TCFD) over klimaat-gerelateerde financiële risico’s. “In deze informatie vinden financials enorm nuttige richtlijnen op hun vakgebied, maar ook hier is het belangrijk om de uitwerking op je bedrijf en de omgeving, goed te snappen,” adviseert Kort.

Alle groene rapportages op het bordje van de financial? 

Ondertussen ontwikkelen de inzichten over duurzaamheid zich verder. Dat betekent dat financials die zich hiermee bezighouden moeten meegroeien. De Europese focus op duurzaamheid gaat namelijk verder dan alleen het klimaat. De 'Taskforce on Nature-Related Financial Disclosures' (TNFD) richt zich bijvoorbeeld ook op biodiversiteit.

“Je hebt wel wat achtergrondinformatie nodig om dit in je organisatie te verweven,” vertelt Kort. “Dus om alle groene rapportages zómaar op het bordje van de financial te schuiven lijkt me niet de bedoeling. De bedrijfskundige blik van financials is vaak wel heel waardevol, dus ze mogen nu en in de toekomst niet ontbreken in het team dat zich bezighoudt met duurzaamheidskwesties. Ik zou financials die hiermee te maken hebben dan ook adviseren dat ze voldoende tijd en ruimte krijgen om zich hierin te verdiepen. ”

 

Meer lezen over duurzaamheidsverslaggeving?

Download dan het whitepaper '5 tips om je voor te bereiden op de ESG verslaggeving'. Daarin bespreken we de nieuwe regels rondom deze verslaggeving en wat dit bekent voor ondernemingen. 

Download